Jannes Vos op het podium tijdens EMX85

De eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap 85cc ‘Central Europe’ (EMX85) is heel goed verlopen voor Jannes Vos. De KTM-rijder mocht op het circuit van Svebolle mee op het podium klimmen! Met een vijfde en tweede plaats werd de scholier derde in het dagklassement. Op tweede Paasdag ging de KNMV Dutch Masters of Motocross verder in Oldebroek. Daar wist Jannes negende te worden in het dagklassement.

Denemarken:
Op zaterdag is Jannes het snelste in zijn groep en wint hij de kwalificatiewedstrijd. De Alpinestars-geklede crosser mag daarmee vanaf de pole-position vertrekken. De start van de eerste manche is heel goed en de 14-jarige crosser neemt de leiding! Deze weet hij zo’n tien minuten vast te houden en dan sluipen er kleine foutjes in. Hierdoor zakt Jannes naar de vierde plaats om in de slotfase nog gepasseerd te worden door Ernecker. Met de vijfde plaats is de Vos Racing-rijder niet helemaal tevreden maar het rijden ging erg lekker.

Ook de tweede manche neemt de MotoXshop-rijder de beste start. Hij bepaald lang het tempo maar Leppävlä voert later in de wedstrijd de druk op. Met succes want de Fin neemt de leiding over van Jannes die als tweede over de finish weet te komen. Daarmee mag hij dus op het podium klimmen even ten Westen van hoofdstad Kopenhagen.

Oldebroek:
Na een korte nacht door de reis vanuit Denemarken weet Jannes direct de juiste lijnen op ‘Circuit De Bargen’ in Oldebroek te vinden. Hij weet zich als zesde te kwalificeren voor de beide manches later op de dag. De eerste manche is de start heel slecht en vanaf de 24e plaats moet de Zuid-Hollander aan het werk om nog zoveel mogelijk punten te scoren. Dat lukt want na bijna 15 minuten wedstrijd komt de KTM-rijder aan bij tiende man. Beide gaan met elkaar in duel om de tiende plaats maar Degvold profiteert van dit gevecht. In de laatste ronde kan de Noor ze beide passeren! Jannes komt dus als twaalfde over de finish.

De start van de tweede manche is beter en ruim in de top tien begint Jannes aan de wedstrijd over 20 minuten en 1 ronde. Heel even wordt de zevende plaats in handen genomen maar de Est Leok heeft een hoger tempo en gaat voorbij. Later volgt ook de Zwitser Opligger en aan zijn achterwiel, wordt in de slotfase door Jannes aangesloten bij Maris. Waar het eerder op de dag mis ging in de laatste ronde verloopt de aanval nu wel goed. In de laatste ronde wordt de achtste plaats heroverd.

Volgende keer:
Het Europees Kampioenschap 85cc gaat op 13-14 april verder op het Eurocircuit van Valkenswaard. Een week later is de finale van de KNMV Dutch Masters of Motocross op het circuit van Markelo.

 

Uitslagen EMX85 Central Europe #1; Svebølle, DK:
1e manche
1. Viktor Leppälä SF KTM
2. Oliver Jüngling D Husqvarna
3. Hayden Statt GB KTM
4. Moritz Ernecker A GasGas
5. Jannes Vos NL KTM

2e manche
1. Victor Leppälä SF KTM
2. Jannes Vos NL KTM
3. Oliver Jüngling D Husqvarna
4. Hayden Statt GB KTM
5. Torre Van Mechgelen B KTM

Dagklassement EMX85:
1. Victor Leppälä SF KTM 1-1
2. Oliver Jüngling D Husqvarna 2-3
3. Jannes Vos NL KTM 5-2
4. Hayden Statt GB KTM 3-5
5. Moritz Ernecker A GasGas 4-7

Tussenstand na 1 wedstrijd:
1. Victor Leppälä SF KTM 50
2. Oliver Jüngling D Husqvarna 42
3. Jannes Vos NL KTM 38
4. Hayden Statt GB KTM 38
5. Moritz Ernecker A GasGas 32