2024 FIM Women’s Motocross World Championship – RND #05, GP of Italy, Maggiora

Geweldige prestatie van Danée Gelissen in de GP van Italië in Maggiora. Ondanks het slechte weer en de baan op de grens van de uitvoerbaarheid, maakte de Nederlander van Ceres71 Racing Team geen fouten en eindigde hij als vierde in race 2, waarmee hij net naast het podium greep en de ‘top 10’ van het algemeen klassement verdiende.

In het weekend van 15 en 16 juni keert het FIM Motocross World Championship terug naar Italië voor de Maggiora GP op het historische circuit ‘Mottaccio del Balmone’, maar opnieuw is het het weer dat het raceweekend sterk beïnvloedt.

Op vrijdag trof een echte wolkbreuk het Piemontese circuit met een ‘Guinness’-recordhoeveelheid regen die de baan tot de grens van de uitvoerbaarheid bracht.

Op zaterdag gaan de meisjes van het WMX-kampioenschap, bezig aan hun vijfde ronde van het seizoen, de baan op om het raceprogramma onder ogen te zien dat vrije training, getimede training en eerste heat omvat.
Na het goede resultaat in de Duitse manche van Teutschenthal heeft Danée Gelissen #717 er vertrouwen in dat ze ook in de GP van Italië goed voor de voeten kan komen. In de vrije training behaalde de Nederlander van Ceres71 Racing Team de achtste tijd en in de daaropvolgende getimede sessies, ingekort vanwege het slechte weer, bevestigde hij zijn prestatie door dezelfde positie aan te houden.

Aan het begin van de middag stellen de atleten zich op voor de eerste manche, maar de baan is nog steeds erg uitdagend door de grote hoeveelheid modder op de baan. Na het voltooien van twee ronden besloot de wedstrijdleiding om de rode vlag te tonen en de race op te schorten vanwege de vele meisjes die langs de baan waren gestopt, niet in staat waren om te herstarten en gered te worden. Omdat de minimumlimiet van ronden om de resultaten te valideren niet is bereikt, wordt de heat geannuleerd en uitgesteld tot de volgende dag.

Op zaterdagavond was het weer ‘toegift’ en op zondagochtend was de baan weer in zeer slechte staat. De wedstrijdleiding besloot de eerste manche af te gelasten en alleen de tweede te rijden. Ondanks de modder die nog op de baan aanwezig is, heeft Danée een goede start bij de start en weet ze meteen de achtste positie te pakken. Ronde na ronde behaalde de Nederlander de vierde plaats in wat een echte ‘overlevingsrace’ was. Na acht ronden toont de raceleiding opnieuw de rode vlag in afwachting van het einde van de race, maar deze keer zijn de resultaten geldig. Met slechts twee punten verschil miste Danée net het podium van de dag en eindigde als vierde overall.

Dankzij de uitstekende rijprestaties voegt de Ceres71 Racing Team-rijdster, ondanks de extreme omstandigheden, achttien punten toe aan haar wereldmand en springt ze van de 11e plaats naar de negende plaats, waardoor ze haar intrede doet in de ‘top 10’ van het algemeen klassement.

Na deze vijfde ronde gaat het FIM Women’s Motocross World Championship de lange zomerstop in en keert vervolgens terug naar de baan voor de Nederlandse GP op het circuit van Arnhem op 17 en 18 augustus. De laatste ronde van het kampioenschap wordt verreden in het weekend van 7 en 8 september met de Turkse GP, op de Afyonkarahisar.

Danée Gelissen #717: “Het was een zeer ongewoon weekend met twee rode vlaggen, de ene achttien minuten na de start van de tijdritten, de andere na negen minuten voor de start van de eerste manche. We hebben alleen de tweede manche gedaan en na een goede start heb ik geen fouten gemaakt en heb ik geprofiteerd van mijn rivalen en ben ik als vierde geëindigd. Op dit moment mijn beste resultaat. Ik heb ook heel wat kampioenschapspunten behaald waardoor ik naar de negende positie kon opschuiven. Ik ben erg blij met het resultaat.”

Alessio Chiodi (teammanager): “Deze race ging heel goed. Het was een erg druk weekend: op zaterdag werd de tijd voor de tijdritten ingekort en werd de eerste manche afgelast vanwege de slechte baanomstandigheden. Op zondag was de hamvraag om een goede start te maken en Danée schoot raak. Gedurende de manche reed ze goed en maakte ze geen fouten, waardoor ze als vierde eindigde. We zijn erg blij met het uitstekende resultaat en ook met het geweldige werk van de monteurs Mauro en Diego, die hun uiterste best hebben gedaan om de motor voor te bereiden.”