2024 European Motocross Championship 250 (EMX250) – RND #05, GP of Germany, Teutschenthal

Het EMX250 kampioenschap sluit zijn vijfde ronde van het seizoen af met de GP van Duitsland. In de modder van Teutschenthal eindigde Saad Soulimani als negende van de dag. Maurizio Scollo komt pas in race 2 in de ‘top 20’.

De vijfde ronde van het EMX250 Kampioenschap, de ‘halverwege’ van dit intense Europese motorcrossseizoen voor de jongens die op de 250cc-motoren rijden. Het wordt verreden op het historische circuit van Teutschenthal ter gelegenheid van de Duitse GP.

Voor de mannen van het Ghidinelli Yamaha Racing Team, Saad Soulimani #744 en Maurizio Scollo #329, begint het weekend met wat moeilijkheden. Op de harde en compacte ondergrond die het Duitse bassin kenmerkt , sluiten zowel Soulimani als Scollo de vrije training af door buiten de ‘top 10’ te finishen. Saad eindigde als 11e, terwijl Scollo als 23e eindigde. In de getimede oefening, handig om de startopstelling te bepalen, trekt Soulimani zich verschillende posities terug en eindigt als 20e; dat geldt ook voor Scollo, die 31e staat in het klassement.

De eerste heat, die in de vroege namiddag van zaterdag wordt gehouden, begint onder een loden hemel en met een baan die al erg hard en droog is en tegelijkertijd gemarkeerd en uitdagend, waar het heel gemakkelijk is om in de fout te gaan. De twee jongens van het Ghidinelli Racing Team beginnen ‘rustig’ in het midden van de groep te positioneren, maar terwijl Soulimani meteen het tempo opvoert om te herstellen, worstelt Scollo om zich een weg te banen door de groep en blijft achteraan. Met nog vier ronden te gaan kwam er een hevige storm op de baan. In de stromende regen herstelt Saad een paar posities en komt als 13e over de finish, evenals Maurizio die weet op te klimmen naar de 26e plaats.

Op zondag, in de late ochtend, strijden de jongens van het EMX250 kampioenschap in de tweede en laatste manche. Bij de start wist Saad zich meteen een weg te banen door de groep en een plek in de ‘top 10’ te veroveren; Maurizio daarentegen bevindt zich in het midden van de groep, een paar posities buiten de ‘top 20’. Ondanks de modder en een nogal gemarkeerde en verraderlijke baan, rijden de twee jongens van het Ghidinelli Yamaha Racing Team een stevige heat, zonder fouten te maken en de baan aan te vallen. Aan het einde van de heat veroverde Soulimani opnieuw een uitstekende plaatsing en eindigde als zevende; Scollo verdiende de ‘top 20’ door als 16e te eindigen en nog eens vijf punten mee naar huis te nemen om toe te voegen aan het algemeen klassement.

In het klassement van de dag werd de Marokkaan zoals gewoonlijk bevestigd in de top tien van coureurs en eindigde hij als negende; De Italiaan eindigde als 21e en bleef ervaring opdoen in zijn debuutseizoen in de Europese 250.

In de tussenstand van het kampioenschap verliest Soulimani één positie en staat hij zesde; Scollo wint er twee en klimt naar de 33e plaats.

Omdat er geen weekend vrij is, zal de karavaan van het FIM Motocross World Championship naar Noord-Europa verhuizen, totdat deze Letland bereikt, voor de GP met dezelfde naam op het Kegums-circuit. Voor de gelegenheid wordt ook de zesde ronde van de EMX250 gehouden.Daarna kent het Europees kampioenschap een lange pauze die bijna twee maanden zal duren alvorens eind juli terug te keren met de GP van Vlaanderen op het moeilijke zand van Lommel.

Saad Soulimani #744: “Het was een moeilijk weekend waarin ik nooit het juiste ‘gevoel’ met de baan heb gevonden. De starts waren niet de beste, maar toch eindigde ik beide manches in de ‘top 10’ en behaalde ik belangrijke punten voor het kampioenschap. Zoals altijd bedank ik het team voor hun steun.”

Maurizio halslijn #329: “Op zaterdag had ik weinig vertrouwen in de baan, zowel in de tijdritten als in de eerste manche. Na een slechte start had ik veel moeite om een goed ritme te vinden in de beginfase van de race, maar in de laatste ronden, toen het begon te regenen, kon ik beter rijden, ook al eindigde ik als 26e. In de tweede manche startte ik opnieuw van achteren, maar ik herstelde me onmiddellijk en stabiliseerde me in de ‘top 20’ en eindigde als 16e. Nu bereiden we ons voor op de test in Letland. Ik wil het team, de sponsors en mijn familie bedanken.”