2024 European Motocross Championship 250 (EMX250) – RND #06, GP of Latvia, Kegums

Het Letse weekend, op het circuit van Kegums, bleek moeilijker dan verwacht voor de jongens van het Ghidinelli Yamaha Racing Team. Soulimani sluit pas race 1 af ‘in de punten ‘; Scollo, nooit in harmonie met de baan, heeft het moeilijk en blijft in beide etappes buiten de ‘top 20’.

Het Duitse weekend in Teutshenthal wordt direct gevolgd door een nieuwe afspraak voor de jongens van het Ghidinelli Yamaha Racing Team. Ter gelegenheid van de GP van Letland staat namelijk de zesde ronde van het MX250-kampioenschap op het programma, dus Saad Soulimani #744, Maurizio Scollo #329 en alle jongens van het team vervolgen hun reis in Noord-Europa om het Kegums-circuit te bereiken.

Het weekend, volgens het tijdschema, begint met een vrije training op zaterdag, waar Saad meteen een redelijk vertrouwen toont in de Letse ondergrond door als 12e te eindigen. Maurizio daarentegen had moeite om het juiste ritme te vinden en sloot de eerste sessie af met de 31e beste tijd. In de daaropvolgende tijdritten verbeterde de Algerijnse Franco zijn prestatie verder door de ‘top 10’ te bereiken dankzij de negende geregistreerde tijd. Maurizio daarentegen weet ‘de kern van de zaak’ te vinden en sluit de getimede races af met de 36ste tijd.

In de eerste manche worden de prestaties van de twee voorgaande sessies in de race geprojecteerd. Soulimani kende een goede start en bleek in de veertien ronden die leidden tot de zwart-wit geblokte vlag snel en concreet te zijn en eindigde als achtste. Maurizio, auteur van een start achteraan de groep, probeert terug te komen, maar het gebrek aan ‘gevoel’ met de baan en een reeks fouten verhinderen hem te herstellen. Zijn heat eindigde op de 27e plaats.

Op zondag, in de tweede manche, startte Saad weer goed, maar als slachtoffer van een eerste fout bevond hij zich aan het einde van de eerste ronde op de 19e plaats. In een poging om zo snel mogelijk te herstellen, maakte de Algerijn een reeks fouten en aan het einde van de heat bevond hij zich als 23e aan de finish. Maurizio ‘s tweede run is praktisch een fotokopie van de eerste. Achteraan startend, na een contact tijdens de eerste ronde, vond de Siciliaan nooit de ideale lijnen om het verschil te maken en aan het einde van de race eindigde hij als 29e.

Aan het eind van de dag zorgden de dertien punten die in race 1 werden gescoord ervoor dat Saad Soulimani de GP op de 16e plaats kon afsluiten, maar in het algemeen klassement verloor hij nog een positie en zakte hij naar de zevende plaats. Maurizio Scollo staat op de 31e plaats en in het algemeen klassement zakt hij drie plaatsen, van de 33e naar de 36e plaats.

De zevende manche van het EMX250 kampioenschap wordt verreden in het weekend van 27 en 28 juli tijdens de GP van Vlaanderen op het helse zand van Lommel. Voorafgaand aan de eerder genoemde ronde staat het Ghidinelli Yamaha Racing Team voor de vierde ronde van het Italiaanse MX PRO Prestige MX1/MX2-kampioenschap in Ponte a Egola, gepland voor het weekend van 22 en 23 juni.

Saad Soulimani #744: “Zaterdag ging goed met een goede snelheid in de kwalificatie en in de eerste manche. Helaas werd ik in de race bestraft door twee slechte starts. In de tweede manche, na de slechte start, waren er drie crashes en eindigde ik achteraan. Een prestatie om snel te vergeten. Zoals altijd wil ik het Ghidinelli Yamaha Racing Team bedanken en ik zal blijven werken aan de volgende races.”  

Maurizio halslijn #329: “Het weekend verliep niet goed voor mij. Sinds de vrije training vond ik niet het juiste ‘gevoel’ met de baan en toen in de tijdritten liet een reeks valpartijen me niet toe om een goede tijd te rijden. In de eerste manche startte ik als een van de laatsten en ik had moeite om te herstellen en eindigde als 27e. In de tweede manche startte ik iets beter, maar tijdens de eerste ronde had ik contact met een tegenstander en crashte ik, waardoor ik als laatste opnieuw startte. Ik probeerde te herstellen, maar een verdere crash vertraagde me. Het was geen goed weekend, maar ik zal ‘de handen uit de mouwen steken’ en aan de slag gaan om over twee weken mijn best te doen in de Prestige in Ponte a Egola.”